БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ГИМНАСТИКА ОРГАНИЗИРА МАСОВ ПОДБОР НА ДЕЦА ЗА ЗАНИМАНИЯ ПО ГИМНАСТИКА, СПОРТНИ ПРОЯВИ И СЪСТЕЗАТЕЛНА ДЕЙНОСТ

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

Гимнастиката заема особено място в системата на физическото възпитание. В процеса на обучението тя е предназначена да развива всестранна и хармонична личност, съдейства за здравето, развива най-важните за живота морално-волеви качества: постоянство, настойчивост, смелост, увереност, самообладание, борбеност и др.

БФГимнастика оптимизира работата с децата и подрастващите като включва в дейността си масово практикуване. Осъществяването на идеята зависи от обединените усилия и помощта на всички специалисти, учители, директори на детските градини и училища, преподаватели и ветерани на гимнастиката.  

Опитът показва, че детските градини и училищата са най-подходящият контингент за организиране на качествен подбор на деца за гимнастика и решаване на най-неотложните проблеми, свързани с двигателната активност на подрастващите и с проблемите на елитната гимнастика.

         Предвидени са занимания до 6-7-годишна възраст в спортните клубове. Укрепване здравословното състояние на децата, формиране на знания, умения и навици, свързани с хореографията и основната гимнастика – типични приложни упражнения и игри, координация на движенията и физическото развитие на децата; създаване на интерес и приучване към системни занимания с гимнастика; постигане на физическо съвършенство; подготовка за участие в държавни, европейски, световни първенства и олимпийски игри.

Заниманията ще се провеждат 2 пъти седмично под ръководството на квалифицирани специалисти по гимнастика. Под формата на масови гимнастически композиции ще се организират празници в различни градове от страната със състезателен характер.

Най-талантливите деца ще се подбират и организират за занимания в спортните клубове от страната, с цел постигане на високо спортно майсторство.

В България с гимнастика активно се занимават около 1000 деца, гимнастици и гимнастички. Бройката е крайно недостатъчна за специализирани занимания за високи постижения.

България има доказани традиции за висок престиж в международен мащаб в лицето на нашия най-значим български гимнастик за всички времена ЙОРДАН ЙОВЧЕВ.

Участник е на 6 Олимпиади с 4 олимпийски медала – 1 сребърен и три бронзови, 2 пъти двоен Световен шампион на планетата, притежател е на много други призови места и медали от Световни купи и Международни турнири и други състезания. Той е легендата на нашия спорт.

При организирано практикуване на гимнастика се изследва първоначалното състояние на децата, чрез измервания на физическото им състояние и развитие.

 

МЕТОДИКА ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ КАЧЕСТВА НА ДЕЦАТА:

 

Показатели за изследване на физическите качества на децата  

 

1. 20 м спринт от висок старт: 

Измерването става с хронометър и времето се отчита в секунди. Разстоянието за спринта е по-голямо от 25 метра, за да няма предварително принудително намаляване на скоростта. Заставане на старт на 3 метра разстояние  от мястото на измерване на 20 м. Определя се равнището на бързината с точност до 0,01 сек.

 

2. Дълъг скок от място:

Отскача се от място от ограничителна линия. Отскокът и приземяването се извършват с двата крака едновременно. Изпълняват се по два опита, като се отчита по-добрият. Служи за оценка на отскокливостта.

 

3. Гъвкавост (подвижност) в тазобедрени стави – страничен шпагат:

При изпълнение на страничен шпагат тазът трябва да бъде на една линия с глезените, краката да са обтегнати, тялото изправено. Измерва се разстоянието между симфизата и пода в см. Информацията е за подвижността в тазобедрените стави.

 

 

4. Дълбочина на наклона на гимнастическа пейка:

Подвижността в кръстно-поясната област се измерва от стоеж с ръце горе на гимнастическа пейка. Изпълнява се наклон, като краката трябва да са събрани и обтегнати. Измерва се разстоянието между стъпалата и пръстите на ръцете в см. Характеризира подвижността на гръбначния стълб, тазобедрените и коленните стави.

 

5. Свиване и обтягане на ръцете във вис:

От вис на гимнастическия прът се извършва свиване и обтягане ръцете, като главата се повдига до нивото на хвата. Краката събрани, лактите близо до тялото. Отчита се броят на повторенията. Характеризира силовата издръжливост на ръцете.

 

6. От вис повдигане на краката до хвата:

Изпълнява се от вис на гимнастическия прът. При повдигането, краката трябва да са събрани. Отчита се максимален брой повдигания. Характеризира силовата издръжливост на коремните мускули.

 

 

 Уважаеми родители,

В гр. София масовият подбор на деца за ГИМНАСТИКА и проверка на физическите качества на децата ще се извърши на на 26 и 27.09.2018 от 16,00 ч. и на 29.09.2018 г. от 9 00 ч. в зала „Герена“, адрес: Комплекс стадион "Георги Аспарухов", бул.Владимир Вазов №14, зала по Спортна гимнастика, вход през паркинга - спирка на градски транспорт: Улица "Васил Кънчев" на тролейбус №1 и автобус №78 и №100.

Заявка за участие в подбора може да направите до 26.09.2018 г. на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или

на телефон 0878 535 475 – г-жа Милена Мавродиева. Заявката трябва да съдържа имена на детето, възраст, № на детска градина в район Сердика.

 

С уважение,

Председател на БФГ:

                                     (Красимир Дунев)                                               12.08.2018 г.

София

Генерален секретар на БФГ: (Йордан Йовчев)